τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Παροδική Υμενίτιδα του Ισχίου

Παροδική Υμενίτιδα του Ισχίου

Η παροδική υμενίτιδα του ισχίου αποτελεί την συχνότερη αιτία του επώδυνου ισχίου στην παιδική ηλικία. Αφορά παιδιά ηλικίας 1 μέχρι 12 ετών με τη συχνότερη εμφάνιση στην ηλικία μεταξύ των 2-5 ετών.

Αιτιολογία

Η υμενίτιδα του ισχίου αναφέρεται σε μια αντίδραση του αρθρικού υμένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη.

Στο 40-80 % των ασθενών από το ιστορικό διαπιστώνεται ότι πριν της υμενίτιδας του ισχίου έχουν προηγηθεί ιογενείς λοιμώξεις της περιοχής του ρινοφάρυγγα, των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή του γαστρεντερικού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνη άσηπτη φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου με συλλογή υγρού και περιορισμό της κινητικότητας αυτής.

Συμπτωματολογία

Η πάθηση αρχίζει με οξύ ή προοδευτικά αυξανόμενο πόνο στη μηροβουβωνική χώρα, που περίπου στο 50% των περιπτώσεων αντανακλά στην πρόσθια εσωτερική επιφάνεια του μηρού και στο γόνατο, χωλότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις με χαμηλή πυρετική κίνηση.

Τα συμπτώματα στο 80% περίπου των περιπτώσεων το αργότερο μετά την 5η ημέρα αρχίζουν, με ή χωρίς θεραπεία, βαθμιαία να υποχωρούν.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στον κλινικό έλεγχο, τον ακτινολογικό (χωρίς παθολογικά ευρήματα) και τον υπερηχογραφικό με τον οποίο διαπιστώνεται η ύπαρξη συλλογής υγρού στην άρθρωση.

Απαραίτητος είναι δε και ο αιματολογικός έλεγχος (θα πρέπει το λιγότερο να περιλαμβάνει τη γενική αίματος, την ΤΚΕ και τη CRP), ώστε να αποκλειστεί η σηπτική αρθρίτιδα του ισχίου, η οποία είναι μια επικίνδυνη πάθηση που μοιάζει με την παροδική υμενίτιδα, έχει όμως βαρύτερη κλινική εικόνα με αυξημένους αιματολογικούς δείκτες και αποτελεί συνήθως χειρουργικό επείγον.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ένα παιδί με άλγος στο ισχίο πρέπει να εξετάζεται άμεσα από ειδικό ιατρό.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιορίζεται συνήθως σε περιορισμό της δραστηριότητας και παρακολούθηση με ή χωρίς αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σπανιότερα σε έντονη συμπτωματολογία χρειάζεται η εφαρμογή δερματικής έλξης του κάτω άκρου.
Η πρόγνωση της πάθησης είναι καλή και τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως.