τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Aγκώνας 5 Έσω Επικονδυλίτιδα – Ο αγκώνας του παίχτη του γκολφ

Έσω Επικονδυλίτιδα – Ο αγκώνας του παίχτη του γκολφ

Τι είναι η έσω επικονδυλίτιδα;

Η έσω επικονδυλίτιδα είναι μία φλεγμονή των τενόντων μέσω των οποίων, οι καμπτήρες μύες του αντιβραχίου προσφύονται στο κόκκαλο.

Η έσω επικονδυλίτιδα είναι 5-10 φορές λιγότερο συχνή από την έξω επικονδυλίτιδα, επηρεάζει σε ίδια συχνότητα άντρες και γυναίκες και εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες από 30 έως 40 έτη.

Ποια είναι τα αίτια της έσω επικονδυλίτιδας;

Προκαλείται ύστερα από παρατεταμένη χρήση των καμπτηρών, δηλαδή των μυών που ελέγχουν την κάμψη του καρπού.

Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που εργάζονται χειρωνακτικά, δακτυλογραφούν, ράβουν ή πλέκουν. Ακόμη, αθλήματα όπως το τένις, η άρση βαρών και το γκολφ ενδέχεται να προκαλέσουν αυτήν την πάθηση.

Η απότομη ένταξη σε αθλήματα είναι μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους συγκεκριμένους μύες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας; 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο και αυξανόμενο πόνο σε συνδυασμό με αίσθημα καύσου στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Κινήσεις όπως το σφίξιμο της μπουνιάς, η αντίσταση και το σπρώξιμο επιδεινώνουν τον πόνο.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από την κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με την περιγραφή των συμπτωμάτων και την ψηλάφηση της περιοχής.

Πώς θεραπεύεται η έσω επικονδυλίτιδα;

Η έσω επικονδυλίτιδα θεραπεύεται αρχικά με αλλαγή ή η τροποποίηση της δραστηριότητας που προκαλεί επαναλαμβανόμενη φόρτιση.

Στα πρώτα στάδια, συστήνεται η αποφόρτιση της περιοχής συνδυαστικά με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία ή χρήση νάρθηκα.

Οι παθητικές διατάσεις είναι ασκήσεις που βοηθούν πολύ στην αποθεραπεία αλλά πρέπει να γίνονται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδών (με προσοχή σε πολλαπλές εγχύσεις) ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP).

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών έχει θέση η χειρουργική θεραπεία. Συνήθως πραγματοποιείται αφαίρεση των φθαρμένων ιστών και νεαροποίηση της βλάβης, βοηθώντας τη φύση να επουλώσει με σωστό τρόπο. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται κάτι χειρουργική θεραπεία, πάντως, είναι πάρα πολύ λίγες.