τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Αρθρίτιδα / Οστεοαρθρίτιδα Ώμου

Αρθρίτιδα / Οστεοαρθρίτιδα Ώμου

οστεοαρθρίτιδα ώμου

Η οστεοαρθρίτιδα ώμου αποτελεί τον πιο συνήθη τύπο αρθρίτιδας ώμου.

Πρόκειται για μία χρόνια, εκφυλιστική νόσο, που παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες χωρίς σαφή αιτία.

Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του χόνδρου που βρίσκεται στις επιφάνειες του ώμου. Η σταδιακή αυτή φθορά προκαλεί τριβή μεταξύ των οστών της περιοχής με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των οστικών επιφανειών και τη δημιουργία οστεοφύτων.

Συμπτώματα

Η αρθρίτιδα εκδηλώνεται κυρίως με πόνο κατά τις κινήσεις, νυχτερινό πόνο και δυσκαμψία, περιορίζοντας το εύρος που μπορεί το άτομο να κινήσει το μέλος που πάσχει.

Παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και σοβαρά. Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου, η νόσος εξελίσσεται και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Διάγνωση 

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο. Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιούνται: ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία                                                                                           

Τόσο στο αρχικό όσο και στα ενδιάμεσα στάδια της νόσου, η τροποποίηση της δραστηριότητας, η χρήση απλών παυσίπονων, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων, η φυσικοθεραπεία και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βελτιώσει τόσο τον πόνο όσο και την λειτουργικότητα.

 

Στα προχωρημένα στάδια ή στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν είναι αρκετή για να ανακουφίσει τον ασθενή, τη λύση δίνει η επέμβαση .

Στη θεραπεία της αρθρίτιδας έχει θέση η αρθροσκόπηση, αλλά η χρησιμότητά της περιορίζεται σε ελαφρύτερες περιπτώσεις και σε μικρότερες ηλικίες. Η αποτελεσματικότητά της αυξάνεται θεαματικά όταν συνδυάζεται με την βιολογική ενίσχυση που προσφέρει η έγχυση επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) προσφέροντας σημαντική βοήθεια  στην καθυστέρηση της αρθροπλαστικής.

 

Η αρθροπλαστική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής, και αποτελεί την αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται με πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει σκοπό την επανεκπαίδευση της ωμικής ζώνης έτσι ώστε να μπορέσει να ανακτήσει το εύρος κίνησης του ώμου και την λειτουργικότητα του μέλους. Ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλει και είναι ανάλογος των λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς.