τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Aγκώνας 5 Ωλένια Νευρίτιδα

Ωλένια Νευρίτιδα

Το ωλένιο νεύρο ξεκινά από το βραχιόνιο πλέγμα και καταλήγει στο χέρι. 

Δίνει αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο του χεριού και το μισό του παράμεσου. Ελέγχει επίσης την κίνηση μικρών μυών του χεριού που προσφέρουν επιδεξιότητα και ορισμένων μυών του πήχυ, οι οποίοι συνεισφέρουν στην ισχυρή σύλληψη.

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Πρόκειται για πάθηση που οφείλεται σε πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα.

Το ωλένιο νεύρο κατά την πορεία του στον αγκώνα διέρχεται από ένα στενό πέρασμα, στην έσω πλευρά του αγκώνα.

Σε άτομα που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για την εργασία ή τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους, είναι δυνατό να πιέζεται

Αίτια

Η ακριβής αιτία δε γίνεται συνήθως γνωστή.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν ωστόσο τα προηγούμενα κατάγματα του αγκώνα, αρθρίτιδα ή οστεόφυτα, πρήξιμο του αγκώνα, κύστεις στη γύρω περιοχή και δραστηριότητα με επαναλαμβανόμενη κάμψη του αγκώνα.

Υπάρχουν διάφορα ανατομικά σημεία πίεσης του νεύρου στην ευρύτερη περιοχή του αγκώνα.

Συμπτώματα

Κύρια συμπτώματα είναι το μούδιασμα ή και ο πόνος στο χέρι. Εντοπίζονται κυρίως στο μικρό δάκτυλο και στον παράμεσο και είναι εντονότερα όταν ο αγκώνας βρίσκεται σε κάμψη (π.χ. κατά την οδήγηση ή όταν κρατάμε πολύ ώρα το τηλέφωνο).

Ενίοτε ο πόνος γίνεται αντιληπτός σε απομακρυσμένες περιοχές όπως ο ώμος, ο αγκώνας ή ράχη του χεριού.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται τη νύχτα και να προκαλούν την αφύπνιση του ασθενούς, ενώ λιγότερα συχνά και σε προχωρημένες περιπτώσεις προκαλεί μείωση της δύναμης του χεριού και αδυναμία να συγκρατήσουμε αντικείμενα («πέφτουν από το χέρι»).

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κυρίως με τον κλινικό έλεγχο, με διάφορες δοκιμασίες και επί αμφιβολίας με ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο.

Θεραπεία

H θεραπεία της παγίδευσης ξεκινά με συντηρητικά μέτρα, όπως λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τροποποίηση δραστηριοτήτων, εφαρμογή ναρθήκων αγκώνα και ασκήσεις “ολίσθησης” νεύρου.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε απελευθέρωση του ωλένιου νεύρου. Το χειρουργείο γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία, χωρίς ή με παραμονή για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.