τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Τενοντοπάθεια Μακράς Κεφαλής του Δικέφαλου

Τενοντοπάθεια Μακράς Κεφαλής του Δικέφαλου

Η μακρά κεφαλή του δικέφαλου είναι ένα κυλινδρικό ανατομικό μόριο (μοιάζει με κορδόνι) που συνδέει τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ με την ωμογλήνη. 

Η λειτουργία του δικεφάλου είναι ο υπτιασμός (στροφή του αντιβραχίου ώστε η παλάμη να δείχνει πάνω) και η κάμψη του αγκώνα, όταν το αντιβράχιο βρίσκεται σε υπτιασμό.

Ο τένοντας αυτός μπορεί να ερεθιστεί και να οδηγήσει στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Αιτίες

Η τενοντίτιδα του δικέφαλου προκαλείται συνήθως από φθορά.

Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ώμων, αλλά και αθλητές του τένις, του μπάσκετ, του βόλεϊ αλλά και σε κολυμβητές. Με την πάροδο του χρόνου, οι κινήσεις του ώμου μπορεί να γίνουν επώδυνες και τελικά να οδηγήσουν σε βλάβη του τένοντα.

Συνήθως συνυπάρχει με άλλες παθήσεις του ώμου, όπως σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, χρόνια αστάθεια του ώμου ή τενοντοπάθεια-ρήξη του στροφικού πετάλου (και κυρίως του υποπλατίου μυός).

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος συνήθως εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου κατά μήκος της πορείας του τένοντα ή σπανιότερα είναι γενικευμένος και ασαφής.

Ενδέχεται επίσης να υπάρχει αίσθημα αναπήδησης ή κριγμού στην ίδια περιοχή.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μάλιστα η τραυματική ρήξη της μακράς κεφαλής του δικεφάλου σε άτομα που είχαν ιστορικό ενοχλήσεων.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τον κλινικό έλεγχο.

Οι ακτινογραφίες δεν παρουσιάζουν ευρήματα επί μεμονωμένης βλάβης της μακράς κεφαλής.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος και η μαγνητική τομογραφία δύναται να απεικονίσουν αλλοιώσεις, όπως περιτενόντιο οίδημα, πάχυνση ή παρεκτόπιση του τένοντα.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ανάπαυση, παγοθεραπεία, φάρμακα και φυσιοθεραπεία.

Η Χειρουργική Θεραπεία τι περιλαμβάνει;

Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου της τενοντίτιδας του δικέφαλου.

Συχνά, η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του δικέφαλου γίνεται αρθροσκοπικά και περιλαμβάνει τομή του τένοντα (τενοτομή) και στη συνέχεια καθήλωση αυτού με οστική άγκυρα στο άνω τμήμα του βραχίονα (τενόδεση).

Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως τενόδεση του δικέφαλου, είναι εξαιρετικά επιτυχής στην άρση των επώδυνων συμπτωμάτων και αποκαθιστά τη πλήρως τη λειτουργία του ώμου.