τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Χειρουργική μικρής επεμβατικότητας και ταχειας αποκατάστασης (Fast Track Surgery)

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Χειρουργική μικρής επεμβατικότητας και ταχειας αποκατάστασης (Fast Track Surgery)

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς κι αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις της σύγχρονης Ορθοπαιδικής. Γι’ αυτό την εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι πάσχοντες από αρθρίτιδα, προκειμένου να ανακουφιστούν οριστικά από τον πόνο και να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή.

 Στην κατακόρυφη αύξηση της εμπιστοσύνης των ασθενών που προχωρούν σε αρθροπλαστική γόνατος έχουν συμβάλει οι τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική γόνατος.

Υπάρχουν πλέον εξελιγμένες χειρουργικές μέθοδοι, οι οποίες προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η νέα χειρουργική προσέγγιση είναι γνωστή ως ‘’Fast Track Surgery’’.

Πρόκειται για την αρθροπλαστική που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ελάχιστη επεμβατικότητα, άμεση κινητοποίηση και ταχεία αποκατάσταση. Προϋποθέτει τη συνεργασία ορθοπαιδικών, αναισθησιολόγων και φυσικοθεραπευτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο.

Φιλοσοφία των νέων τεχνικών – ‘’Fast Track Surgery’’

  • Βελτιστοποίηση των τεχνικών αναλγησίας και αναισθησίας  Η αναισθησία κατά βάση είναι ραχιαία, επισκληρίδια ή τοπική (block) και όχι γενική.
  • Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery – M.I.S.)  Η τεχνητή άρθρωση τοποθετείται με πολύ μικρότερη τομή σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο (9-10εκ. έναντι 20-25εκ.) με σκοπό την ελαχιστοποίηση του τραύματος και άρα τη γρηγορότερη αποκατάσταση. Χάρη στη χειρουργική τεχνική η μετεγχειρητική φλεγμονή και το οίδημα ελαχιστοποιούνται, ενώ η απώλεια αίματος είναι μικρή, με τις ανάγκες για μετάγγιση να μηδενίζονται. 

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να συνδυαστεί και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) και με πλοήγηση (navigation).

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο που συνδυάζει τον ανθρώπινο παράγοντα με τις τεχνολογίες.

Πρέπει να τονιστεί πως η ικανότητα και εξειδίκευση του χειρουργού δεν μπορεί να υποκατασταθεί.

 

  • Ειδικά εμφυτεύματα  Χρησιμοποιούνται προθέσεις από κράματα ατσαλιού, τιτανίου και πλαστικού (πολυαιθυλένιο), τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιτρέπουν πλήρες εύρος κίνησης και κατ’ επέκταση άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

 

 

  • Αποθεραπεία  Ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Παραμένει στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 3–4 μέρες, ενώ η παραμονή μπορεί να είναι ακόμη και ημερήσια με βάση το ιστορικό και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς. Ο ασθενής κρατάει πατερίτσα ή μπαστούνι για 2-4 εβδομάδες και βαθμιαία επανέρχεται στις δραστηριότητές του. Έχει πλήρη αυτονομία χωρίς να εξαρτάται από την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος συνδυάζοντας τις νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με τα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας και φυσικοθεραπείας εξασφαλίζει ελάττωση του πόνου με άμεση κινητοποίηση από τη μια πλευρά και ταχεία αποκατάσταση με εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα από την άλλη.