τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου

Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου

Αναφέρεται σε μια διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης του ισχίου.

Παλαιότερα περιγράφονταν ως συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, αλλά αυτός ο όρος έχει εγκαταλειφθεί, καθώς η πάθηση παρουσιάζεται με εύρος εκδηλώσεων από δυσπλασία (ήπια παραμόρφωση) ως υπεξάρθρημα ή και εξάρθρημα του ισχίου.

Αιτιολογία

Η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου είναι η πιο συχνή ορθοπαιδική πάθηση στα νεογέννητα και παρατηρείται με συχνότητα 1 στα 100.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης είναι:

  1. πρωτότοκα
  2. θήλεα
  3. ισχιακή προβολή κατά την κύηση
  4. θετικό οικογενειακό ιστορικό
  5. ολιγοϋδράμνιο

Διάγνωση

Η λεπτομερής λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση. Ο κλινικός έλεγχος περιλαμβάνει διάφορα σημεία που δύνανται να υποδηλώνουν την πάθηση, όπως είναι τα Barlow sign, Ortolani sign, Galeazzi sign, η ασυμμετρία των δερματικών πτυχών του μηρού και ο περιορισμός στην απαγωγή.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι η πλέον αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση της αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου και ειδικά η μέθοδος Graf. Πρόκειται για μια εξέταση που γίνεται ανώδυνα, μέχρι τον 6ο περίπου μήνα ζωής του βρέφους. Καλύτερος χρόνος εξέτασης είναι η 3η με 4η εβδομάδα.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση, ενώ καθορίζεται από τον τύπο της δυσπλασίας.

Πριν από τη συμπλήρωση των 6 μηνών η θεραπεία περιλαμβάνει  ειδικούς κηδεμόνες απαγωγής και κάμψης των ισχίων οι οποίοι εφαρμόζονται για μερικές εβδομάδες. 

Μετά τους 6 μήνες απαιτείται συνήθως η τοποθέτηση ειδικού γύψου, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 18 μηνών) ή επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση με διάφορα είδη οστεοτομίας.