τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Τενοντίτιδα de Quervain

Τενοντίτιδα de Quervain

Τι είναι η τενοντίτιδα de Quervain;

Η τενοντίτιδα de Quervain ανήκει στα σύνδρομα υπερχρήσης του χεριού.

Αφορά σε δύο τένοντες του αντίχειρα, τον μακρό απαγωγό και τον βραχύ εκτείνοντα, οι οποίοι ευθύνονται για την έκταση και την “απομάκρυνση” του αντίχειρα από το υπόλοιπο χέρι. Οι τένοντες κινούνται μέσα σε ένα κανάλι (το πρώτο ραχιαίο διαμέρισμα των εκτεινόντων) στο οποίο ολισθαίνουν στο ύψος του καρπού, τα λεγόμενα έλυτρα.

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του τένοντα προκαλεί πάχυνση και πρήξιμο αυτού του ελύτρου, δημιουργώντας έτσι το εν λόγω σύνδρομο.

Αιτίες

Αν και η αιτιολογία της δεν έχει εξακριβωθεί, ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση ξεκινάει από κάποια τοπική φλεγμονή λόγω υπερχρήσης του χεριού που οδηγεί σε πάχυνση του ελύτρου.

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Η κατάσταση είναι πολύ συχνή σε έγκυες γυναίκες και σε νεαρές μητέρες.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα de Quervain εμφανίζουν πόνο στον καρπό από τη μεριά του αντίχειρα. Επίσης υπάρχει στην περιοχή των τενόντων οίδημα και μεγάλη ευαισθησία.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως κλινικά με τη δοκιμασία Finkelstein. Ο ακτινολογικός έλεγχος έχει θέση όταν χρειάζεται να αποκλειστεί αρθρίτιδα στην περιοχή.

Θεραπευτική αντιμετώπιση 

Η θεραπεία στην αρχή είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή ειδικού νάρθηκα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παγοθεραπεία και έγχυση κορτικοστεροειδούς στην πάσχουσα περιοχή.                       

Επί βαρέων συμπτωμάτων ή χρονιότητας ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία συνίσταται στη διάνοιξη των ελύτρων με τοπική αναισθησία. Δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.