τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ) είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος  σύνδεσμος του γόνατος. Σταθεροποιεί την κνήμη από οπίσθια ολίσθηση.

Αίτια

Μεμονωμένες κακώσεις οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι σχετικά σπάνιες. Συνήθως συμβαίνουν όταν η κνήμη εξαναγκαστεί  σε οπίσθια ολίσθηση, ενώ το γόνατο είναι λυγισμένο.

Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός κάκωσης στις μέρες μας, είναι από απευθείας χτύπημα από το ταμπλό του αυτοκινήτου, σε τροχαίο πχ ατύχημα.

Ωστόσο, κακώσεις του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να προκύψουν επίσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως μια πτώση ή ένα tackle που πιέζει βίαια την κνήμη προς τα πίσω.

Συμπτώματα

  • Έντονος πόνος
  • Οίδημα
  • Αστάθεια

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

Υπάρχουν τρεις βαθμοί κάκωσης ανάλογοι της σοβαρότητας του τραυματισμού. Οι περισσότερες μεμονωμένες κακώσεις είναι 1ου βαθμού. Οι κακώσεις 3ου βαθμού συνδέονται με βλάβη στην οπισθοπλάγια γωνία και είναι πολύ πιο σοβαρές. Τέτοιες κακώσεις συνήθως καταλήγουν σε αστάθεια του γόνατος και πρέπει να εκτιμηθούν από χειρούργο ορθοπεδικό με εξειδίκευση στο γόνατο.

Οι μεμονωμένες κακώσεις 1ου βαθμού σπανίως οδηγούν σε αστάθεια, αλλά αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο εκδήλωσης, σε βάθος χρόνου, οστεοαρθρίτιδας στο μέσο και στο επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα. Η χειρουργική αποκατάσταση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου δεν φαίνεται να συμβάλει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Η φυσικοθεραπεία αναμφισβήτητα βοηθάει, καθώς συμβάλει στην αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης και ιδίως ο δυνατός τετρακέφαλος, είναι ζωτικής σημασίας σε γόνατο με δυσλειτουργία οπίσθιου χιαστού συνδέσμου.

Οι συνδυαστικοί τραυματισμοί του οπίσθιου χιαστού και της οπισθοπλάγιας γωνίας κατά βάση απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Μια τέτοια επέμβαση είναι ιδιαίτερα απαιτητική, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση από εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπαιδικό είναι εξαιρετικά σημαντική  για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση και ανάρρωση

Χρόνος Ανάρρωσης & Αποκατάστασης

Ο χρόνος ανάρρωσης και αποκατάστασης εξαρτάται από το βαθμό ρήξης και κάκωσης τόσο του χιαστού, όσο και πιθανόν άλλων συνδέσμων ή στοιχείων της άρθρωσης.

Αξίζει να τονιστεί, ότι πλέον χρησιμοποιούνται μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας και ταχείας ανάρρωσης (fast track) και ως εκ τούτου ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετεγχειρητικά και ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.