τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Αυχεναλγία

Αυχεναλγία

Η αυχεναλγία είναι η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του αυχένα, μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση, που συχνά αναφέρεται και ως αυχενικό ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, καθώς τις περισσότερες φορές ο πόνος αφορά και παρακείμενες δομές όπως το κεφάλι, τους ώμους και τα χέρια.

Πρόκειται για ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα, αφού 7 στα 10 άτομα θα παρουσιάσουν τουλάχιστο ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αίτια αυχεναλγίας

  1. Μηχανικά αίτια, όπως μυοσυνδεσμική κάκωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οστεοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας, σπονδυλολίσθηση και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα
  2. Φλεγμονώδη αίτια, όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις, π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, κ.ά.
  3. Νεοπλάσματα, π.χ. οστικές μεταστάσεις
  4. Μικροβιακή μόλυνση – λοίμωξη
  5. Άλλες παθήσεις, όπως ινομυαλγία

Συμπτώματα αυχεναλγίας

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιας μορφής και να υποχωρεί με απλά θεραπευτικά μέσα ή να χρήζει διερεύνησης και ειδικής θεραπείας καθώς μπορεί να αναστατώνει την καθημερινότητα του πάσχοντα, δυσκολεύοντας τον λειτουργικά στον ύπνο ή την εργασία του.

Το αναφερόμενο άλγος μπορεί να είναι καλά εντοπισμένο ή να αντανακλά στους ώμους, την πλάτη ή τα χέρια. Ορισμένες φορές παρατηρείται συνοδή κεφαλαλγία και έντονος μυϊκός σπασμός του αυχένα. Σε περίπτωση εμφάνισης μουδιάσματος ή αδυναμίας των άκρων ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση αυχεναλγίας

Το ιατρικό ιστορικό, τυχόν τραυματισμός της περιοχής, η ένταση του πόνου και η διάρκεια των συμπτωμάτων αξιολογούνται ανάλογα.

Ίσως χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις για τον σαφή προσδιορισμό του προβλήματος όπως απλή ακτινογραφία, αιματολογικές εξετάσεις, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα εάν κρίνεται απαραίτητο.

Θεραπεία αυχεναλγίας

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στον ίδιο τον ασθενή, αλλά και τα κλινικά ευρήματα που παρουσιάζει.

Η συντηρητική αγωγή είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία, ενώ η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται όπου επιβάλλεται. 

Πως μπορείτε να προλάβετε τον πόνο;

Για να προλάβετε τον πόνο υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας με σκοπό να αποφύγετε την εμφάνιση αυχεναλγίας τουλάχιστον αυτής που οφείλεται στη μη σωστή στάση και χρήση του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε τον εξοπλισμό του γραφείου σας. Η οθόνη, η καρεκλά και το τραπέζι, θα πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να σας προσφέρουν άνεση στην εργασία. 
  • Κατά διαστήματα σηκωθείτε και ασκηθείτε εφαρμόζοντας ήπιες διατάσεις  στους ώμους και τον αυχένα σας. 
  • Αποφύγετε τη μεταφορά μεγάλου βάρους στους ώμους ή τα χέρια, γιατί ακόμα και οι μεγάλες  τσάντες ώμου μπορούν να προκαλέσουν  μυϊκό σπασμό.
  • Επιλέξτε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι ύπνου για να ξεκουράζεστε.
  • Ξεκινήστε ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής που μπορεί να βοηθήσει την ευλυγισία σας και να αμβλύνει τους μυϊκούς πόνους όπως yoga ή Pilates.

Εφαρμόζοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε σε βάθος χρόνου να προλάβουμε ή και να αποτρέψουμε την εμφάνιση επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων λόγω φθοράς σε μεγάλο ποσοστό και να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας φροντίζοντας προληπτικά τον εαυτό μας.