τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Διαταραχές Αύξησης και Ανάπτυξης των Παιδιών

Διαταραχές Αύξησης και Ανάπτυξης των Παιδιών

Η αύξηση είναι το βασικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τις ορθοπαιδικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας από τα ορθοπαιδικά προβλήματα των ενηλίκων.

Η αύξηση και η ανάπτυξη είναι δύο κοντινές, αλλά ωστόσο διαφορετικές έννοιες.

Η αύξηση αφορά στις σωματικές διαστάσεις, ενώ η ανάπτυξη είναι μια άλλη διαδικασία που περιλαμβάνει και την νευρολογική ωρίμανση. 

Υπάρχουν παιδιά που αυξάνονται φυσιολογικά, αλλά υστερούν από πλευράς ανάπτυξης λόγω παθήσεων που προκαλούν νευρολογική ανωριμότητα.

Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά με φυσιολογική νοημοσύνη που όμως υστερούν σε θέματα σωματικής αύξησης:

  • ύψος
  • βάρος
  • συμμετρία άνω και κάτω άκρων
  • ανισοσκελία
  • ραιβότητα ή
  • βλαισότητα σκελών

Στην βρεφική και νηπιακή ηλικία έχει σημασία η ηλικία που το βρέφος κάθεται ή μπουσουλάει ή στέκεται ή αρχίζει να βαδίζει χωρίς υποστήριξη. Ο τρόπος βάδισης (πρότυπο βάδισης) σχετίζεται τόσο με ανατομικά προβλήματα σχετικά με την σπονδυλική στήλη, τα ισχία κλπ. όσο και με προβλήματα νευρολογικής ανωριμότητας.

Οι πληροφορίες από τους γονείς, το άμεσο συγγενικό περιβάλλον ή τους ανθρώπους που φροντίζουν το παιδί σχετικά με την συνηθισμένη του δραστηριότητα έχουν μεγάλη σπουδαιότητα.

Μήπως το παιδί «υστερεί» κινητικά σε σχέση με τα αδέρφια του σε παρόμοια ηλικία ή με τα άλλα συνομήλικα παιδιά που η οικογένεια συναναστρέφεται;

Ποτέ να μην υποτιμάται η αδυναμία του παιδιού να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις αθλητικές ή πιο απαιτητικές δραστηριότητες.

Τι συμβαίνει με το ύψος του παιδιού; Είναι το αναμενόμενο για την ηλικία του;

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ανησυχούμε για την επιδείνωση της σκολίωσης ή της ανισοσκελίας;

Τα παιδιά αυξάνονται φυσιολογικά συνεχώς μέχρι την εφηβεία, αλλά υπάρχουν κάποιες περίοδοι που ο ρυθμός αύξησης είναι ταχύτερος. Τέτοια είναι για τα κορίτσια η περίοδος λίγο πριν και 2 χρόνια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Το ισοδύναμο για τα αγόρια είναι η αλλαγή της χροιάς της φωνής και η τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε, ότι η προσέγγιση κάθε ασθενούς με ορθοπαιδικές παθήσεις και ιδιαίτερα των παιδιών θα πρέπει να γίνεται με πνεύμα υπευθυνότητας και ομαδικότητας, έτσι ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.