τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Χειρουργική μικρής επεμβατικότητας και ταχειας αποκατάστασης (Fast Track Surgery)

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Χειρουργική μικρής επεμβατικότητας και ταχειας αποκατάστασης (Fast Track Surgery)

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που έφερε επανάσταση στην Ορθοπαιδική. Επιτρέπει σε χιλιάδες ασθενείς – κυρίως μεγάλης ηλικίας, αλλά και νεότερους – με κατάγματα, βαριές εκφυλιστικές αρθρίτιδες του ισχίου και ρευματοειδείς αρθρίτιδες, να έχουν μια φυσιολογική ζωή κι έναν ομαλό κι ανώδυνο τρόπο βάδισης, χωρίς χωλότητα ή χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Οι σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι ελάχιστα επεμβατικές. Αυτό δε σημαίνει απλά ότι πραγματοποιείται μικρή τομή, αλλά ότι συνοδεύονται από πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών κι αφετέρου επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, μέσα σε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο!

Επιπλέον, οι σύγχρονες τεχνικές ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιούνται δηλαδή εμφυτεύματα που είναι κατασκευασμένα από φιλικά στον οργανισμό υλικά. Επίσης, προσομοιάζουν σε εντυπωσιακό βαθμό την φυσική μηχανική του ισχίου και έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 20 ετών!

Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς ασθενείς, οι τεχνητές αρθρώσεις που αντικαθιστούν τις φθαρμένες κατά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, παραμένουν λειτουργικές εφ’ όρου ζωής!

Επομένως, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται, μια από τις πιο ασφαλείς και κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις στο χώρο της χειρουργικής. 

Πότε πρέπει να κάνω αρθροπλαστική στο ισχίο;

Προφανώς η συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει εγχύσεις, βιολογικές θεραπείες, φυσικοθεραπεία, με ή δίχως ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων, επιδρά ανακουφιστικά δίχως όμως να αντιμετωπίζει τη βλάβη της άρθρωσης, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της πάθησης για μερικά χρόνια.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν αρκεί για να περιορίσει τα συμπτώματα, η χειρουργική αντιμετώπιση για την αρθρίτιδα, αποτελεί μονόδρομο. Συνιστάται δηλαδή, η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με αρθροπλαστική ισχίου.

Σήμερα, υπάρχουν εξελιγμένες χειρουργικές μέθοδοι, οι οποίες προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η νέα χειρουργική προσέγγιση είναι γνωστή ως ‘’Fast Track Surgery’’. Πρόκειται για την αρθροπλαστική του ισχίου που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ελάχιστη επεμβατικότητα, άμεση κινητοποίηση και ταχεία αποκατάσταση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνικών;

  • Βελτιστοποίηση των τεχνικών αναλγησίας και αναισθησίας
    Η αναισθησία κατά βάση είναι ραχιαία, επισκληρίδια και όχι γενική.
  • Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery)
    Η τεχνητή άρθρωση τοποθετείται με πολύ μικρότερη τομή σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο με σκοπό την ελαχιστοποίηση του τραύματος και άρα τη γρηγορότερη αποκατάσταση. Χάρη στη χειρουργική τεχνική η μετεγχειρητική φλεγμονή και το οίδημα ελαχιστοποιούνται, ενώ η απώλεια αίματος είναι μικρή, με τις ανάγκες για μετάγγιση να μηδενίζονται.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να συνδυαστεί και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) και με πλοήγηση (navigation).

Πρέπει όμως να τονιστεί πως η ικανότητα και εξειδίκευση του χειρουργού δεν μπορεί να υποκατασταθεί.

  • Ειδικά εμφυτεύματα
    Χρησιμοποιούνται εξατομικευμένες προθέσεις οι οποίες είναι πολύ ανθεκτικές και απολύτως συμβατές με τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιτρέπουν πλήρες εύρος κίνησης και κατ’ επέκταση άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

  • Αποθεραπεία  
    Ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Παραμένει στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 3–4 μέρες, ενώ η παραμονή μπορεί να είναι ακόμη και ημερήσια με βάση το ιστορικό και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς. Ο ασθενής κρατάει πατερίτσα ή μπαστούνι για 2-4 εβδομάδες και βαθμιαία επανέρχεται στις δραστηριότητές του. Έχει πλήρη αυτονομία χωρίς να εξαρτάται από την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου συνδυάζοντας τις νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με τα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας και φυσικοθεραπείας εξασφαλίζει ελάττωση του πόνου με άμεση κινητοποίηση από τη μια πλευρά και ταχεία αποκατάσταση με εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα από την άλλη.