τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Κάκωση Έξω Πλαγίου Συνδέσμου Γόνατος

Κάκωση Έξω Πλαγίου Συνδέσμου Γόνατος

Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος του γόνατος εκφύεται από το υπερκονδύλιο κύρτωμα  του μηριαίου και καταφύεται στη κεφαλή της περόνης.

Ο σύνδεσμος βοηθά στο να συγκρατείται  η  εξωτερική πλευρά του γόνατος σταθερή.

Που οφείλεται;

Η κάκωση του έξω πλαγίου συμβαίνει από βία που δρα στην εσωτερική επιφάνεια του γόνατος και οδηγεί σε προσαγωγή της κνήμης σε σχέση προς το μηρό.

Αν οι δυνάμεις που παρεκτοπίζουν το πόδι προς τα έσω, υπερβαίνουν την δύναμη που μπορεί να αντισταθεί ο έξω πλάγιος σύνδεσμος, τότε επέρχεται ρήξη του συνδέσμου.

Συμπτώματα

Σε  κάκωση εμφανίζεται  πόνος και ενδεχομένως διόγκωση στο ύψος της  αρθρικής σχισμής και ως επί το πλείστων στην κατάφυση του πλάγιου συνδέσμου .

Ο πόνος αυξάνεται κατά την προσαγωγή της κνήμης.

Συχνά, σε περίπτωση ρήξης του συνδέσμου, ο ασθενής παραπονείται για αστάθεια του γόνατος.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης του έξω πλαγίου συνδέσμου είναι κλινική και βασίζεται στον μηχανισμό της κάκωσης και την κλινική εξέταση.

Η απλή ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνουν την διάγνωση και αναδεικνύουν τις συνοδές βλάβες για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει την  εφαρμογή πάγου στην περιοχή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), την εφαρμογή ενός κηδεμόνα που δεν επιτρέπει τις πλάγιες κινήσεις του γόνατος και σε δεύτερο χρόνο τις ασκήσεις ενδυνάμωσης του άκρου.

Η χειρουργική επέμβαση συχνά δεν είναι απαραίτητη όταν υπάρχει ρήξη μόνο του έξω πλαγίου συνδέσμου.