τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Εκτινασσόμενος Δάκτυλος – Αντίχειρας

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος – Αντίχειρας

Τι είναι το εκτινασσόμενο δάκτυλο;

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα είναι κοινώς γνωστή ως εκτινασσόμενος δάκτυλος ή δάκτυλο σκανδάλη.

Οι τένοντες που λυγίζουν τα δάχτυλα κινούνται με ευκολία με τη βοήθεια τροχαλιών. Αυτές οι τροχαλίες συγκρατούν τους τένοντες κοντά στο οστό.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται όταν η τροχαλία παχυνθεί υπερβολικά, οπότε ο τένοντας δεν μπορεί να γλιστρήσει εύκολα μέσα σ’ αυτήν.

     

Αιτίες

Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή με ορισμένες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και ο διαβήτης.

Οφείλεται συνήθως σε υπερχρήση του χεριού λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης και εφαρμογής μεγάλης δύναμης κατά τη σύλληψη αντικειμένων.

Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια της πάθησης υπάρχει ενόχληση στη βάση του δακτύλου ή του αντίχειρα, εκεί δηλαδή που το δάχτυλο ενώνεται με την παλάμη. Αυτή η περιοχή είναι συχνά ευαίσθητη στην πίεση.

Μπορεί να υπάρχει επίσης στην ψηλάφηση της περιοχής κάποιο σκληρό οζίδιο.

Άλλα συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος, η εκτίναξη κατά το άνοιγμα του δακτύλου, το μπλοκάρισμα και ο περιορισμός της κίνησης των δακτύλων.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Στόχος της θεραπείας είναι να εξαλειφθεί το πρήξιμο και το κλείδωμα, επιτρέποντας πλήρη, ανώδυνη κίνηση του δακτύλου ή του αντίχειρα.

Η θεραπεία στην αρχή είναι συντηρητική και περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διατατικές ασκήσεις και αλλαγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα. Οι ενέσεις στεροειδών στα αρχικά στάδια της πάθησης προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις πλήρη ίαση.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα τότε η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να ανοίξει το έλυτρο του τένοντα (τροχαλία) στη βάση του δακτύλου, έτσι ώστε ο τένοντας να μπορεί να γλιστρά ελεύθερα. Το κλικ και η εκτίναξη του δακτύλου εξαφανίζονται άμεσα.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί λίγα λεπτά και αμέσως μετά επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.