Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια πάθηση του ώμου κατά την οποία εναποτίθεται ασβέστιο στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.
Σε ποιους ανθρώπους εμφανίζεται;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται σε ανθρώπους με ηλικιακό φάσμα 30-50 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Συνήθως συμβαίνει μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου και κυρίως του υπερακανθίου.
Στατιστικά, είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυροειδοπάθεια.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κρίσης ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι ο πόνος κατά τις κινήσεις και ο πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας και γενικά της ανάπαυσης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος συνοδεύεται και από δυσκαμψία, δηλαδή περιορισμό στο εύρος των κινήσεων της άρθρωσης του ώμου.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Απεικονιστικά παρατηρούμε τους τόφους ασβεστίου, κυρίως στη μάζα του υπερακανθίου, με απλή ακτινογραφία και υπερηχογραφικά.
Σπανιότερα χρησιμοποιούμε μαγνητική τομογραφία.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας εξερτάται από τον βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών, η κρίση υποχωρεί με συντηρητική αγωγή:
- Ανάπαυση
- Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδούς
- Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Τεχνική Barbotage
Σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου 15%), οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες ή υποτροπιάζουσες, παρά τα συντηρητικά μέτρα. Έτσι, ο ασθενής αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργικότητά του και την καθημερινή ζωή του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η αρθροσκοπική επέμβασηκατά την οποία πραγματοποιείται αφαίρεση του ασβεστώματος και έτσι αφαιρείται ο εκλυτικός παράγοντας των κρίσεων.