τηλ. 2410284884        κιν. 6978440787      e-mail alexiouk@yahoo.com

Παπακυριαζή 3,Λάρισα

Αρχική 5 Άρθρα 5 Νόσος Dupuytren – Ρίκνωση Παλαμιαίας Απονεύρωσης

Νόσος Dupuytren – Ρίκνωση Παλαμιαίας Απονεύρωσης

Τι είναι η νόσος Dupuytren;

Η νόσος του Dupuytren συνίσταται σε ανώμαλη πάχυνση του συνδετικού ιστού ακριβώς κάτω από το δέρμα της παλάμης. Η πάχυνση του συνδετικού ιστού ξεκινάει από την παλάμη και σταδιακά επεκτείνεται προς τα δάχτυλα. 

Καθώς αναπτύσσεται ο παθολογικός συνδετικός ιστός δημιουργούνται στο δέρμα κρύπτες, οζίδια και ταινίες σκληρού ιστού που  έλκουν τα δάχτυλα προς την παλάμη και τα κρατούν σε συνεχή κάμψη.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή επίσης και ως ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης. Ενίοτε η πάθηση μπορεί να προσβάλει τα πέλματα ή και το πέος.

Αιτίες

Η αιτία της νόσου του Dupuytren είναι άγνωστη. Το πρόβλημα είναι πιο συχνό σε άνδρες και σε άτομα άνω των 40 ετών.

Επίσης, φαίνεται να σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όπως επίσης και με τις βαριές χειρωνακτικές εργασίες και κυρίως με τη χρήση κρουστικών εργαλείων, όπως κομπρεσέρ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου του Dupuytren περιλαμβάνουν εξογκώματα και κρύπτες μέσα στην παλάμη. Οι παχιές ταινίες συνδετικού ιστού επεκτείνονται από την παλάμη προς ένα ή περισσότερα δάχτυλα.

Ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο προσβάλλονται συχνότερα. Οι ταινίες προκαλούν κάμψη των δακτύλων δημιουργώντας ενόχληση και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν ο ασθενής δεν είναι πλέον σε θέση να απλώσει την παλάμη του σε επίπεδη επιφάνεια. Καθώς τα δάχτυλα μαζεύουν προς την παλάμη ο ασθενής δυσκολεύεται να πλύνει τα χέρια του, να βάλει τα χέρια του στις τσέπες, να δώσει το χέρι του για χειραψία, να φορέσει γάντια. 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Σε ήπιες περιπτώσεις, ειδικά εάν η λειτουργία του χεριού είναι καλή, απαιτείται μόνο παρακολούθηση.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορές θεραπευτικές επιλογές για να αφαιρεθεί ο παθολογικός συνδετικός ιστός και να ισιώσουν τα δάχτυλα. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν διαδερμική διατομή του παθολογικού ιστού, ενέσιμα φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Ο στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας των δακτύλων. Ωστόσο, η πλήρης διόρθωση των παραμορφώσεων των δακτύλων δεν μπορεί να συμβεί πάντα.

Τα ποσοστά υποτροπής της νόσου ακόμα και μετά από επιτυχημένη χειρουργική θεραπεία είναι υψηλά, αν δεν εφαρμοστεί το κατάλληλο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο πρόληψης και αποθεραπείας.